Skip to main content
14 november 2017

“Ik moest mijn mening bijstellen: de GLS was juist heel gaaf en leerzaam!”

Toen David mij drie jaar geleden meevroeg naar de GLS (Global Leadership Summit) in Veenendaal, was mijn eerste reactie: wat ís dat? Ik had het nog niet eerder voorbij horen komen, dus het zei me in eerste instantie niets. Toen David me vertelde dat het om een leiderschapstraining ging, waarbij we met z’n allen vanaf een groot scherm naar buitenlandse sprekers zouden kijken, had ik mijn mening al klaar: ‘Dat is niks voor mij! Ik ben toch geen leider!? En waarom zou je met z’n allen naar zo’n groot scherm kijken? Ga jij maar!’

Toen David van de GLS thuiskwam, zag ik dat hij enthousiast was. Hij vertelde honderduit over de dingen die hij had gehoord. Hij had zelfs een usb-stick met het onderwijs meegenomen om mij en anderen te kunnen enthousiasmeren. En dat hielp! Want het jaar daarop was ik, in tegenstelling tot het jaar daarvoor, wél te porren voor de GLS. Ik kon nu met eigen ogen zien wat het allemaal inhield en… dat maakte ook mij enthousiast! Ik merkte dat het onderwijs lang bleef hangen en dat het me uitdaagde om wat ik had gehoord meteen in de praktijk te (willen!) brengen. Ik moest mijn mening bijstellen: de GLS was juist heel gaaf en leerzaam! Voor iedereen!

Toen zich het jaar daarop de mogelijkheid voordeed om mee te gaan naar Chicago, de plaats waar je de GLS live kunt meemaken vanuit het kerkgebouw van Willow Creek (samen met zo’n tienduizend bezoekers!), hoefden David en ik niet lang na te denken: dat gingen we natúúrlijk doen! We plakten er meteen twee dagen ‘binnenstad Chicago’ aan vast, om onze ogen alvast de kost te geven in deze grandioze stad, die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Toen de eerste dag van de GLS aanbrak, kwamen we opnieuw ogen te kort. Wat een enorme kerk! Wat een organisatie! Wat een atmosfeer! En, last but not least: wat een lieve mensen! De eerste persoon naar wie we mochten luisteren was Bill Hybels, voorganger van Willow Creek en voortrekker van de GLS. Toen ik naar zijn onderwijs, oftewel zijn hart, luisterde werd mij in een klap duidelijk waarom deze kerk, maar ook de GLS waren uitgegroeid tot zoiets groots: het is een man met een onmiskenbare passie voor mensen! En dat niet alleen. Bill Hybels’ hart is erop gebrand om het beste in ieder mens omhoog te halen. Niet alleen door zelf een goede leider te zijn, maar juist ook anderen ervan te overtuigen dat ze leider zijn. Leider in de dingen waar ze goed in zijn, leider van hun gezin, leider van hun dromen en ook leider van hun hart! Ik werd diep geraakt en hield het niet droog. Er werd mij met zoveel liefde, passie en overtuiging duidelijk gemaakt: Joyce, ook jij bent een leider! Of je nu wilt of niet!

Deze overtuiging is voor mij de rode draad door de hele conferentie geweest. Of het nu op privé, geestelijk of zakelijk vlak is: je hebt als aardbewoner een belangrijke taak te vervullen. Van essentieel belang daarbij is dat je altijd op je plek bent: daar waar jij ten volle tot je recht komt met jouw talenten en capaciteiten. En natuurlijk! Dat geldt niet alleen voor jou, maar voor alle mensen om jou heen. We hebben elkaar keihard nodig om het beste in elkaar omhoog te halen. De vraag is alleen: in hoeverre zijn we bereid hiermee bezig te zijn? Hoe vaak zijn we niet meer gericht op de ontwikkeling van onszelf, ons gezin, onze kerk, onze functie, ons bedrijf etc.?

We zijn allemaal leider. Of we nu willen of niet. We staan immers allemaal in contact met mensen. ‘Maar… ik ben altijd thuis met mijn kinderen!’ Ook dan ben je een leider. Op het moment dat jij opgewekt of juist chagrijnig bent, ben jij namelijk sfeerbepalend en dus leidend. Bewust of onbewust. De GLS daagt je uit om niet langer onbewust leider te zijn, maar bewust. In je kerk, thuis, op je werk, op straat of waar dan ook. Wat er kan gebeuren op het moment dat je dit doet, daar is Willow Creek en de GLS het levende bewijs van: het groeit gegarandeerd uit tot iets groots!

Ik daag je uit om de komende GLS in Nederland niet te missen. Het zal je in je kracht zetten en je aansporen om anderen in hun kracht te zetten. Op het moment dat wij besluiten ons leven te geven voor anderen, wandelen we in de voetsporen van Jezus. Hij ziet echt altijd het beste in ons en helpt ons dit tevoorschijn te halen. Anderen tot bloei zien komen neemt geen energie, maar geeft energie, omdat we gemaakt zijn om leven door te geven. Zorg dat je erbij bent komende keer. En echt, dat videoscherm met buitenlandse sprekers went binnen no-time. Je waant je gewoon even twee dagen in Chicago, hoe leuk is dat!

Jouw verhaal

Ben jij op een bijzondere manier aangesproken of geïnspireerd, bijvoorbeeld tijdens de Global Leadership Summit? Vertel ons dan je verhaal. We horen graag van je!