Skip to main content
14 oktober 2018

“De GLS-conferenties inspireren mij”

Ondernemer Wim Verkerk uit Nieuw-Vennep is een trouwe bezoeker van de Global Leadership-conferenties (GLS). “Ik word elke keer weer geïnspireerd door ondernemers die het beste in hun medewerkers naar boven willen brengen.”

Wim Verkerk (58) biedt als zelfstandig ondernemer advies en managementdiensten aan bedrijven en overheid op het gebied van ontwikkeling openbare ruimte. “In het andere deel van mijn tijd bouw ik mee aan het koninkrijk van God. Ik vind het belangrijk om kerkenraden en voorgangers te activeren om samen te werken. We moeten minder bezig zijn met onze verschillen.”

Koninkrijk van God

In 2001 was Verkerk initiatiefnemer voor een kerkplanting in Nieuw-Vennep, een pioniersplek binnen de PKN. “Dat heeft mijn hart sneller doen kloppen voor het koninkrijk van God. Het geeft meer voldoening dan welk werk ook. Daarom besloot ik mijn werk om te gooien, om meer tijd voor zulke activiteiten vrij te maken.” Verkerk is nu betrokken bij diverse initiatieven in zijn eigen woonplaats en de regio daar omheen om christenen te activeren om een zegen te zijn voor anderen. “Ik ben een bruggenbouwer en verbinder, die talenten zet ik hiervoor in.”

Verbinder

Dat Verkerk een verbinder is, blijkt wel uit het grote aantal ondernemers dat hij jaarlijks meeneemt naar de GLS-conferenties. “Ik ben lid van de plaatselijke afdeling van CBMC, een christelijke ondernemersclub. Nadat ik zelf enthousiast was geworden heb ik collega-ondernemers meegevraagd naar een GLS-weekend. Dat begon met vier ondernemers, toen dertien en afgelopen keer waren we met een groep van 37 ondernemers. Voor dit jaar hebben we elkaar als ondernemers uitgedaagd om allemaal de deelname van een student te bekostigen.”

Inspiratie

Wat is zijn motivatie om naar een GLS-weekend te gaan? “Enerzijds om toch weer geïnspireerd te worden. Je krijgt input van ondernemers die in heel verschillende bedrijven het beste in hun medewerkers naar boven willen krijgen. Daar zitten ook kerkleiders bij die bezig zijn met vragen als: Hoe geven we vorm aan het koninkrijk van God? Hoe maken we onze kerkgangers bewust dat ze  discipel zijn? Dat zijn belangrijke vragen waar ik ook mee bezig ben.”

Netwerken

“Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om te netwerken met mensen die er net zo tegenaan kijken als jij. Die hetzelfde verlangen hebben als jij. De kerk is de mooiste plek op aarde. Er komen mensen van alle soorten achtergrond en afkomst samen om in liefde te delen. Bill Hybels zei: ‘De plaatselijke kerk is de hoop van de wereld.’ Dat is zo waar! Als we de potentie die we als kerk hebben bij elkaar brengen, dan zouden we een veel grotere impact kunnen hebben op deze wereld.”

Geroepen voor de wereld

Wat zijn concrete leerpunten? “Elke keer leer ik iets bij. Ik denk bijvoorbeeld aan een speech over het belang van verschillende talenten en bedieningen in leiderschap. Een beetje zoals de vijf bedieningen (zie 1 Korintiërs 12:28). Dat zie je in bedrijven terugkomen. Je hebt in een directie bijvoorbeeld een commercieel persoon, een financieel persoon en een innovatief persoon zitten. Zoiets heb je ook in de kerk nodig. Te veel kerken worden door herders en leraren geleid die – met alle respect – teveel intern gericht zijn. Als iemand theologisch is opgeleid, wil dat niet zeggen dat hij ook ondernemend is. We zijn als kerk niet geroepen voor onszelf maar voor de wereld.”

Informatie over de GLS weekenden

De Global Leadership Summit is een tweedaagse leiderschapsconferentie voor iedereen die zich wil ontwikkelen in leiderschap. Sprekers die hun sporen hebben verdiend in wetenschap, maatschappij, kerk en bedrijfsleven delen via videoprojectie hun ‘best lessons’ en reiken praktische handvatten aan die direct toepasbaar zijn in je eigen situatie.

De conferentie is wereldwijd te volgen in meer dan 135 landen en wordt aangeboden in meer dan 60 talen. Daarmee is de GLS een van de grootste leiderschapsconferenties ter wereld.

In Nederland is de organisatie in handen van Stichting Opwekking, die de GLS in het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019 aanbiedt in Drachten, Rotterdam, Aalsmeerderbrug, Best en Veenendaal.

Jouw verhaal

Ben jij op een bijzondere manier aangesproken of geïnspireerd, bijvoorbeeld tijdens de Global Leadership Summit? Vertel ons dan je verhaal. We horen graag van je!